Lag blokker!

Visste du at én blokk kan dekke tre ulike behov? Hvis du skal ha ny funksjonalitet inn på nettsiden din vil en blokk være overraskende fleksibel!

Blokkehåndteringen i Episerver
Blokkehåndteringen i Episerver

I EPiServer 7 lanserte vi begrepet "blokk" (eng. "block"). En blokk er i virkeligheten bare en gruppe av egenskaper, som kan ha én eller flere visninger. Og det kjenner vi jo fra før? En side er jo også bare en gruppe av egenskaper. Som kan ha én eller flere visninger. Forskjellen er enkelt og greit bare at blokker må vises i kontekst av en annen mal. En besøkende på siden din vil ikke se blokken alene - den må ligge på en side. 

Blokker kan på denne måten dekke flere behov. En utvikler kan lage en blokk til nettsiden vår, også kan vi deretter bruke den på flere måter.

Samme funksjon på ulike maler
Se for deg en sideliste. En sideliste har flere innstillinger, for eksempel en rotside slik at vi kan velge hvor innholdet skal hentes fra, et tall på hvor mange sider vi vil vise i listen, og kanskje et valg på hvordan den skal sorteres. Dermed kan vi lage mange varianter av sidelisten, som viser ulike sider ulike steder på nettsiden. Gjenbruk av funksjonalitet!

Samme innhold på flere sider
Hvis vi oppretter en sideliste som viser siste nytt, så er det kanskje interessant å vise denne til de besøkende på mange ulike steder på nettsiden? Kanskje ønsker vi å vise siste nytt både på forsiden, og i høyremargen på noen av sidene om selskapet. Da oppretter vi blokken som lister nyhetssider én gang, også gjenbruker vi samme blokk flere steder. Andre eksempler kan være bannere, fotnoter, annonser etc. Gjenbruk av innhold!

Grupper av egenskaper
En egenskap kommer sjelden alene! Et banner kan bestå av bilde, link og tekst. En kontaktperson kan ha bilde, navn og adresser. En sideliste kan som sagt bestå av rotside, antall elementer og sortering. Hvis en side har egenskaper som typisk hører sammen, så er det mulig å gruppere de i blokker. Hvis alle nyhetene dine skal ha en artikkelliste nederst på siden, for eksempel. Da kan man legge på en sidelisteblokk fast i nyhetsmalen. Det er enstor fordel med denne tilnærmingen: Egenskaper som er gruppert i blokker vil man kunne redigere isolert - akkurat der de brukes. Du trenger ikke lete etter de på fanene hvor alle andre egenskaper blir listet ut. De dukker opp til høyre når du klikker på blokken (se hovebilde for denne artikel).

Ønsker du mer informasjon?Fagområde